Cauta:
  Sistemul bancar  International IT  Firme romanesti  Investitii  Auto  Locuri de munca  News  Office  Banci  Constructii  
 
 
 
 

Stiri afaceri, sistemul bancar, international, firme, investitii, auto  Contrabanda cu tigarete se mentine Stiri afaceri, sistemul bancar, international, firme, investitii, auto

Asa cum am mentionat in mai multe randuri, 13,3% inseamna pierderi la bugetul de stat din taxe neincasate de circa 400 milioane euro. In plus, ne-am aflat in plina campanie electorala pentru alegerile locale, un alt element ce ar fi putut influenta prioritatile si concentrarea autoritatilor cu competente in domeniul combaterii comertului ilicit. De mentionat ca, potrivit timbrului aplicat pe pachet, ponderea produselor provenite din Moldova este in continua scadere. Cu toate acestea, trebuie precizat ca, in mai 2011, piata neagra se situa la 11,8%, iar in mai 2012, la 13,3%. In aceasta perioada de incertitudini in plan european si tinand cont ca ne aflam in recesiune, sumele recuperate din traficul ilegal cu tigarete reprezinta o sursa importanta pentru bugetul statului", a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

"Este nevoie de mentinerea stabilitatii legislative, predictibilitatii fiscale, alaturi de o politica coerenta in domeniu, pentru a mentine tendinta de reducere continua a comertului ilicit cu produse din tutun. Imbunatatirea cadrului legislativ si asigurarea resurselor necesare sustinerii si implementarii acestuia trebuie sa ramana o prioritate pentru autoritati. Speram ca reducerea contrabandei cu tigarete sa ramana o prioritate, iar eforturile concertate ale autoritatilor sa continue, indiferent de schimbarile politice. Pentru ca o stire cu adevarat buna pentru toata lumea ar fi scaderea contrabandei si, implicit, cresterea veniturilor la buget", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania si Moldova.

"Contrabanda a scazut in doi ani de la peste 36% la circa 13%, ceea ce este remarcabil. In acest sens, aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infractiunii de evaziune fiscala/contrabanda, atat pe teritoriul vamal national, cat si in punctele de trecere a frontierei ar fi de natura sa simplifice procedurile.

Totodata, este nevoie de clarificarea situatiei si calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal - precum si instituirea unor mecanisme clare de verificare.

Reprezentantii industriei au subliniat importanta atribuirii unor competente clare politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarii produselor de contrabanda in piete, targuri sau pe strada, precum si confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activitati ilicite, si, de asemenea, reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport care tranziteaza puncte de trecere a frontierei.

De asemenea, reprezentantii industriei au recomandat ca sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanta echipamentelor existente, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Apar insa modificari semnificative in ceea ce priveste provenienta produselor de contrabanda (conform timbrului aplicat pe pachet) si structura pietei negre la nivel regional.

"Serbia este acum principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 8,3 pp comparativ cu luna martie. Nivelul cel mai ridicat al comertului ilicit ramane in Vest unde, in mai, se inregistreaza o crestere de 4,7 pp pana la 35,7%. Astfel, potrivit ultimului studiu al Companiei Novel Research, in mai, comertul ilicit cu tigarete se situeaza la 13,3%, fata de 13,4%, in martie si 13%, in ianuarie. In 2011, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA. Consideram ca prin obiective clare, sustinute de planuri de actiune specifice si concrete autoritatile pot sa contribuie decisiv la eliminarea acestui fenomen si la cresterea veniturilor la bugetul de stat. " a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In recenta intalnire cu noua conducere a Autoritatii Vamale, reprezentantii industriei au subliniat ca, in vederea reducerii comertului ilicit cu tigarete este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ unitar care sa reglementeze mai clar infractiunile de contrabanda si evaziunea fiscala. Contrabanda cu tigarete se mentine relativ constanta in primele cinci luni ale anului. In acelasi timp, notam scaderi demne de mentionat, fata de luna martie 2012, in: Bucuresti (-5,7 pp, pana la 8,1%), Nord Vest (-5,7 pp pana la 15,1%) si Sud Est (-6,5 pp, pana la 3,8%)", a aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

"Faptul ca nivelul contrabandei cu tigarete nu a crescut este pozitiv, mai ales daca tinem cont ca in aceasta perioada am asistat la caderea unui guvern si la schimbarea factorilor de decizie in majoritatea institutiilor statului. Din punct de vedere regional, se inregistreaza cresteri semnificative in: Sud-Vest (6 pp pana la 14 %) si Nord-Est (6,1 pp pana la 28,3%).

 
Stiri afaceri, sistemul bancar, international, firme, investitii, auto Stiri afaceri, sistemul bancar, international, firme, investitii, auto

 trebuie sa te conectezi mai intai


Articole 'Fresh'

Comunicat de presa Soares

0pt "Times New Roman"">       


Articole 'populare'


Alte articole


 
 

Membrii

Utilizator

Parola:
 

[Cont nou] 

[Parola pierduta]

 
 


Gazduire Web ABO NET

        Gazduire web ABO NET


 |Fotograf nunta|Fotograf botez|AFACERI - 2019 - reportaj.com